De commissaris die bij ABN AMRO verantwoordelijk is voor het beloningsbeleid stapt op. Peter Wakkie heeft besloten om met onmiddellijke ingang zijn functie neer te leggen.
Dat maakte ABN AMRO dinsdag bekend.
Wakkie acht zich in het bijzonder verantwoordelijk voor het besluit omtrent de uitvoering van de inmiddels teruggedraaide salarisverhoging voor zes bestuurders en de daarover ontstane ophef. Wakkie was vice-voorzitter van de raad van commissarissen en voorzitter van de commissie die zich met beloningen en benoemingen bezighield.
Het vertrek van de topjurist uit de raad van commissarissen is de zoveelste dramatische ontwikkeling bij ABN Amro, nadat in de aanloop van het besluit over een eventuele beursgang later dit jaar grote ophef is ontstaan over een compensatieregeling waarbij bestuurders van ABN Amro een ton erbij zouden krijgen voor 2014.
Dinsdag meldde NRC Handelsblad dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in het voorjaar van 2014 goedkeuring zou hebben gegeven aan de omstreden loonsverhoging voor de top van ABN AMRO. Ook zou hij toegezegd hebben dat hij die publiekelijk zou verdedigen.
De krant zegt in het bezit te zijn van de brief, die is ondertekend door topman Gerrit Zalm en president-commissaris Rik van Slingelandt. De brief verwijst naar een gesprek op 7 maart vorig jaar, waarin de minister zou hebben ,,toegezegd dat hij de uitkering van deze toeslag zal verdedigen”. Ook heeft hij ,,zijn tevredenheid geuit over de wijze waarop de beloningsdiscussie is opgelost”, aldus NRC Handelsblad.
‘Salarisverhoging legitiem’
Uit de brief blijkt dat er een gesprek is geweest tussen Dijsselbloem en Zalm. Daarbij zaten ook Van Slingelandt en Hessel Lindenbergh, de toenmalig president-commissaris. Ook was de voorzitter van de stichting die de aandelen van de bank beheert, Michael Enthoven, aanwezig. In dat gesprek zou ‘door alle aanwezigen geconcludeerd’ zijn dat het goed zat met ‘de legitimiteit van de salarisverhoging‘.
Het ministerie van Financiën zegt dat de discussie die in de brief wordt aangehaald, niet alleen over de salarisverhoging maar ook over het afzien van een oude bonus ging.
Dijsselbloem zou het met dat laatste eens zijn geweest, maar er ‘nooit een misverstand heeft over laten bestaan’ wat hij van de salarisverhoging vindt. Hij zegt te hebben ‘gewaarschuwd voor de schade voor de bank’. Hij zou wel hebben erkend dat ‘het juridisch en bestuurlijk correct is verlopen en in dat licht te verdedigen’.
Oppositie wil opheldering Dijsselbloem
Volgens PvdA-leider Diederik Samsom kiest de top van ABN Amro op dit moment “de verkeerde route en is niet constructief bezig”. Het vertrouwen is volgens hem “verder weg dan ooit”.
Samsom wil dat de raad van commissarissen en de raad van bestuur zich richten op de toekomst en op de aanbevelingen van De Nederlandsche Bank. Wat Samsom betreft is de beursgang van ABN nu niet van de baan. ,,Als er genoeg vertrouwen is, zou het kunnen. Maar ik constateer dat de raad van commissarissen de verkeerde kant opgaat. Er moet nog veel gebeuren.”
Volgens D66-leider Alexander Pechtold moet Dijsselbloem wel “helder aangeven wat hij in het voortraject heeft gedaan”. Ook SP-voorman Emile Roemer wil dat er duidelijkheid komt over de beloningskwestie. Jesse Klaver van GroenLinks: ,,Als het klopt (…) dan heeft de minister de afgelopen dagen een schimmige rol gespeeld.”
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil snel een debat in de Tweede Kamer waarin helder wordt “wat klopt en niet klopt”. Alle commotie die er nu is, is niet goed voor de beursgang, voegt hij eraan toe. Wel vindt hij het “terecht” dat die privatisering van de bank door Dijsselbloem is uitgesteld.
Belangenverstrengeling bij ABN Amro
Eerder vandaag meldde Het Financieele Dagblad dat ABN Amro onvoldoende zicht heeft op privébelangen van commissarissen, maar de bank verwerpt iedere suggestie dat er structurele controleproblemen zijn.
De bevindingen van de krant komen volgens ABN Amro uit een oud onderzoek van De Nederlandsche Bank uit 2013. ,,De onderwerpen die geadresseerd worden, zijn achterhaald en opgelost.” Dat de bank volgens de krant onvoldoende inzicht in nevenfuncties en privébelangen van de commissarissen zou hebben en dat de invoering van een toereikende regeling tegen het risico van belangenverstrengeling op zich laat wachten, is onjuiste informatie, aldus ABN Amro.
Procedures zijn aangescherpt
De bank zegt dat de raad van commissarissen van ABN Amro in het voorjaar van 2014 heeft ingestemd met een aanscherping van de procedure ,,ten aanzien van de registratie en monitoring van nevenfuncties”. De procedure ziet volgens de bank onder meer toe op de meldingsplicht, het begrenzen van het aantal commissariaten en het voorkomen van belangenverstrengeling. ,,Iedere zes maanden vindt hierop een controle plaats.”
Voor wat betreft privébeleggingstransacties geldt al jaren voor ieder lid van de raad van commissarissen ,,een zeer strikt beleid met betrekking tot privé-effectentransacties en de financiële dienstverlening aan commissarissen”.
Beursgang uitstellen
Ondanks de verklaring van de bank reageert de politiek kritisch. GroenLinks wil verder uitstel van de beursgang van ABN Amro. Wouter Koolmees van D66 noemde het bericht “verontrustend” en Arnold Merkies van de SP “schokkend”.
De ChristenUnie wil dat minister Dijsselbloem onderzoekt of ABN Amro een coöperatieve bank kan worden, waar klanten, werknemers en het midden- en kleinbedrijf het voor het zeggen krijgen.
De onrust in de maatschappij en de politiek over salarisstijgingen aan de top was vorige week voor het kabinet reden een definitief besluit over de beursgang van ABN uit te stellen.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl